6 Aralık 2012 Perşembe

 Bizans'ın hanımları  ve  Fatih


Gün geçmiyor ki, absürd ve "Gerçek olamaz!" dediğimiz bir siyasi lider açıklaması ile karşılaşmayalım sevgili ahali. Hala şaşkınlık içerisinde olduğum bir örneği es geçemedim bu sefer ve yazmaya karar verdim.

"Bizans'ın hanımları,
Fatih Sultan Mehmet'i  karşılarken
'Başımızda kardinal külahı görmektense,
Osmanlı sarığı görmeyi tercih ederiz'  demişlerdir.
"

Recep Tayyip ERDOĞAN.


Bu açıklama kesinlikle bir troll faaliyeti değildir. Gerçekten Türkiye Başbakanı tarafından, İstanbul Kongre Merkezi'ndeki bir konuşması sırasında söylenmiştir.
Kaynak:  http://www.hurriyet.com.tr/gundem/22090706.asp   (*)

Aynı konuşmasında  "Gençlik, tarihimizi doğru tanırsa  işte o zaman bu gençliği kimse tutamaz"  da demiş Sayın Erdoğan. Öyleyse çok kısa ve kabaca da olsa bakalım  neler olmuş İstanbul'un fethinde.


Fatih Sultan Mehmet, 1453 Constantinople kuşatmasından önce adamlarına "Şehrin kadın ve oğlanlarını / the women and boys of the city" vaat ediyor. Belki de şehrin tamamen harabolmasını istemediğinden, Cennet vaat ettiği askerlerinin sadece üç gün şehri yağmalamasına izin veriyor. (Bunun da Şeriat'e uygun olduğu söyleniyor.) Tahmin edileceği üzere bu bölüm vahşet dolu.

              Kendisi de zaferden sonra verilen bir yemekte içkiden sarhoşken, güzelliği kulağına fısıldanan, son granddük Loukas Notaras'ın  ("Ayasofya'da Osmanlı kavukları gormeyi kardinal başlıkları görmeye yeğlerim" / "I would rather see a Turkish turban in the midst of the City than the Latin mitre")   14 yaşındaki oğlunu istiyor  ("for pleasure"). Adamın reddetmesi üzerine ikisinin de kafası vuruluyor.   Bu arada adamın en küçük oğlu Jacob Notaras,  Fatih'in haremine alınıyor ve böylece hayatı bağışlanıyor.

Dediğim gibi,  ben oldukça kısa ve "şık" bir anlatım sunmaya çalıştım.

İnternetten pek çok kaynağa ulaşabilir ve ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Sonuçta farklı tarihçiler, bu olaylar yaşanırken farklı notlar düşmüş olabilir. Wikipedia gibi, tamamen gönüllü internet kullanıcıları tarafından oluşturulmuş ve ayrıntıcı olmayan yazılarda dahi kısaca not düşülmüş: bkz

(*)  İlgili haber başlığını paylaşan @nktaksoy'a teşekkürler.





2015  EDIT:   Ne Fatih'miş arkadaş!  "FSM'li  inciler"de  son perde:


2 yorum:

Unknown dedi ki...

Zavallısın,seyide arastirsana esirleri yediğimizi oda vardı.3 gün bizansli cevirmisizdir

Adsız dedi ki...

Oruspu çocuğu iftiracı alçak. Ananı kerhanede sat sen, sana o yakışır. Boşver Fatihi.