31 Mart 2009 Salı

 29 Mart 2009  Yerel Seçim Sonuçları


AKP  -İzmir'den başlayarak kıyı şeridi hariç-  neredeyse her yeri aldı.  MHP yerel seçimlerde çıkış yakalayan partilerden biriydi. Aslında yurt genelinde toplamda CHP'ye yakın oy almasına rağmen,  illerde çoğunluğu sağlayamadığından görece daha az ilde belediye başkanlığı aldı.
DTP,  Güneydoğu illerinde adeta blok oluşurdu  (Tunceli dahil).


İlginç ve heyecanlı olan bazı gelişmeler şunlardı:

_ İSTANBUL'da Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP beklenmedik bir çıkış yaptı. Kıyasıya rekabet gerçekleşti  Kadir Topbaş ile aralarında.

_ ANKARA'da  Melih Gökçek  yine oy çoğunluğuna ulaştı.
15 senedir başkentin Büyükşehir Belediye Başkanı.  Bunca senedir yıpranmadan şahlanmaya devam ediyor, karşısına çıkan adaylar da oyları aralarında bölmeye... Hayret.

_ İstanbul ve Ankara'daki seçim gecesi yaşanan elektrik kesintileri;  elektrikler kesilmeden önceki ve sonraki oy dağılımında farklılıklar olduğu iddiası,  Ankara Yenimahalle'deki garip olaylar ve bazı bölgelerde seçime katılım oranının % 106 çıkması ile özetlenebilecek bir "tantanalar silsilesi".

_ Herkesin kendini 1. ilan ettiği bir seçim oldu.  Özellikle Ankara ve İstanbul'da olaylar hızlı gelişti.

_ Ankara'daki belediye seçimlerinde  İşçi Partisi (İP)
4. büyük parti oldu  ve  6000'den fazla oy aldı.  (Perinçek)

_ RTE ve AKP'nin büyük iddiaları,  yoğun para akıştırmaları ve  "Diyarbakır'ı açık ara önde biz alacağız"  önermelerinin neticesinde;  Diyarbakır Belediye Başkanlığı'nı açık ara önde yine  Osman Baydemir  aldı.



Ekleme:   Bir de  Türk Medyası  ile ilgili bir ekleme yapmak istiyorum burada.  Akşam saat 19:00'dan  itibaren sonuçlar verilmeye başlandığında,  çevremde  Star Ana Haber  ve  Uğur Dündar  seyrediliyordu.  Muhabirler üstünü basa basa,  "Bu seçimlerde özellikle Marmara'nın sanayi kentlerinde büyük değişimler olacağını"  söylüyor,  Uğur Dündar da tebessüm ediyordu.  Hatta muhabirlerden biri  "Bursa'da oyların  DP ile AKP arasında bölüneceğini, CHP'nin sıyrılacağını"  falan söyledi.

Bir şeyleri kaçırdıysam lütfen düzeltin.  Sonuç itibariyle gene neredeyse her yeri AKP aldı.  "Oylar bölünecek" dedikleri Bursa'da  büyük çıkış yapacağını iddia ettikleri  DP (Demokrat Parti),  büyükşehirde ancak %5  kadar oy aldı! Anlayamadım bu nasıl bir bölünme?  Neyi amaçlıyordu bu yalan bilgilendirmeler?  Neden milleti gazladılar?
Anlamak zor.  Ama artık şaşırmıyorum söz konusu  Uğur Dündar  olunca...



Hiç yorum yok: