4 Şubat 2009 Çarşamba

FreeCell


Zevkli bir kart oyunu. Windows kurulumuyla gelen standart oyunlardan biri. Özellikle yoğun zamanlarda, çok okumalı-yazmalı dönemlerde, sınav günlerinde kısa molalar için ideal oyunlardan biri.

Bir el  en fazla 15-20 dakikada bitiyor. Her elin bir çözümü var, dolayısıyla Solitaire gibi açılmayınca insanı sinir eden, bahtına küstürten bir oluşum değil. Yalnızca oyuna kek gibi atlayarak başlamamak gerekiyor. Önce bir bakmak, As'lar nerede, neyin altına ne konabiliyor bu dizilimde? Bu aşama oyunun en önemli kısmı, zira bundan sonra adım adım zafere gidiyorsunuz  ;)


Amaç, sol üstteki 4 boş haneyi kullanarak sağ üstteki bölmelere As'tan başlayarak Kral'a dek desteleri yerleştirebilmek.  Ortadaki alanda ise kırmızı-siyah-kırmızı şeklinde olacak biçimde sıralı dizimler ve taşımalar yapılır. Sol üstteki boş haneler doldukça, taşıma yapılabilecek kart sayısı otomatikman azalır vs.

Not:  "Yeni oyun"  diyerek rastgele başlangıçlar yapılabileceği gibi,
"Oyun seç"erek de şansınızı deneyebilirsiniz.  Windows sürümü haricindekilerde bugüne dek 8 adet oyunun çözümünün bulunamadığı söyleniyor  (bkz).

Hiç yorum yok: